Missie voltooid: Niels pakt paralympisch goud in de singles!

Paralympics 2024

De jongensdroom van Niels Vink is uitgekomen! Voor het eerst in zijn nog jonge leven won de 21-jarige Helmonder een olympische gouden plak in het enkelspel. In twee sets was hij donderdagavond te sterk voor zijn dubbelmaat Sam Schröder – met wie hij woensdag al het dubbelgoud won.

Right here, right now, klonk het vlak voor de wedstrijd op het Parijse center court. Het nummer van Fatboy Slim was geheel op zijn plaats. Dit was hét moment voor Niels, en natuurlijk ook voor zijn opponent Sam Schröder, de nummer één van de wereld. Dé wedstrijd waar ze al jaren naar uitkeken en keihard naar toewerkten: de paralympische finale.

Parel van een tennismatch

De honderden toeschouwers op de tribune en vele duizenden – of wellicht zelfs miljoenen, we hebben ze niet geteld – kijkers werden getrakteerd op een parel van een tennismatch tussen absoluut de twee beste quad-rolstoeltennissers van dit moment. Sam Schröder was uitstekend en scoorde fraaie punten; na een knappe lob stak Niels zelfs een keer bewonderend de duim omhoog. Maar Niels was net iets beter en scherper. Hij kende een droomstart door zijn dubbelmaat meteen te breken. Ook de daaropvolgende vijf games gingen naar de Helmonder, waardoor de eerste set in 6-0 eindigde. Daar was eigenlijk weinig op af te dingen.

Zijn beste wedstrijd ooit?

Het had er alle schijn van dat Sam weinig interesse had om ook de tweede set met 6-0 te verliezen. Dat gebeurde dan ook niet. Bij 1-0 in games voor Niels brak hij Niels’ service, en pakte hij daarmee zijn eerste gamewinst. Maar Niels brak meteen overtuigend terug. En stoomde vanaf dat moment door. Hij speelde misschien wel zijn beste wedstrijd ooit en oogde buitengewoon scherp en rustig, zelfs toen matchpoint steeds dichterbij kwam.

Hét Moment

En toen was Het Moment daar, bij een 5-1 tussenstand. Op de service van Sam kwam Niels op een 15-40 voorsprong: het Gold Medal Point. Het werd nog 30-40, maar toen was het raak, nadat Sam de bal in het net sloeg. Paralympisch kampioen! Met vochtige ogen balde Niels zijn vuisten en wendde zich tot zijn supporters. Een knuffel met Sam volgde. Een buitenkans voor de fotografen: twee toppers, in één shot gevangen. Ook mooi: de omhelzing met zijn ouders. De tranen vloeiden. Later op de avond vloeide er vast ook nog wel iets anders, in het land van de champagne. Wát een avond, in Parijs!

Niels, van harte gefeliciteerd! We zijn trots op je!

Paralympics 2024
Paralympics 2024
Paralympics 2024
Paralympics 2024
Paralympics 2024
Paralympics 2024
Paralympics 2024
Paralympics 2024

Foto’s: Screenshots livestream NOS.nl en Mathilde Dusol